Gårdsand og Grøstadgris inngår samarbeid

For å kunne utvikle seg videre, inngår Grøstadgris og Gårdsand et samarbeid. Det handler om å utføre et ærlig håndverk og ha respekt for dyr og mennesker.

Kilde: tb.no. Tekst og foto: Lena Malnes

Samme filosofi
Nå skal de to matprodusentene inngå et samarbeid. Når grisen er slaktet på Nortura på Ås, blir den fraktet kortreist til Gårdsand på Revetal. Der skal den skjæres opp og bli til ulike produkter. Fram til nå har grøstadgriser fått nedskjæring i Drammen og foredling i Larvik.

– Dette er noe vi har tenkt på i mange år. Våre to bedrifter ligger nære hverandre, og selv om vi driver med ulike dyreslag, har vi samme filosofi. Vi har begge lagt oss på en nisje, sier Gry.

Aadne utdyper:

– Det handler om å utføre et ærlig håndverk og ha respekt for dyr og mennesker. Og ikke nødvendigvis at man skal vokse seg så store, men å kunne tilby et godt alternativ.

Lemper ikke på dyrevelferden
I starten vil griseproduksjonen innlemmes i eksisterende lokaler og med tilgjengelig mannskap hos Gårdsand. Men Aadne ser for seg at det skal bygges ut, kanskje med en egen griseavdeling. De fleste ansatte er lært opp i griseskjæring, så kompetansen bekymrer ham ikke. Men at de snart vil bli flere enn dagens 45 medarbeidere, er ganske sikkert.

I dag leverer Grøstadgris, fordelt på fire gårder, 2.500 dyr til slakting i året. Aadne har et mål om å øke antallet til 6.000 gris årlig. Gry ser at det hos Gårdsand ligger store utviklingsmuligheter. Å øke volumet er ikke aktuelt der de leverer kjøtt i dag, derfor er dette en gyllen anledning.

Grøstads konsept er «økologisk frilandsgris». I det ligger det både dyrevelferd og et valg om å holde seg til det økologiske regelverket. Gårdsand definerer seg ikke som en økologisk bedrift. Dermed åpner de opp for at produsenter som ønsker å produsere for Grøstad, ikke trenger å operere økologisk. Men reglene som ligger i dyrevelferden, vil ikke Gry lempe på.

Mens Grøstadgris nesten utelukkende leverer til dagligvare, har Gårdsand store avtaler med restauranter og hoteller, i tillegg til dagligvare. Med sitt nettverk innen for storkjøkkenbransjen, vil Aadne se på muligheter for Grøstadgris også på dette området.

Nå ser de to positivt på fremtiden sammen og har trua på at produktene de skal tilby er noe forbrukeren ønsker.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt.

Frilandsgris er dyrevelferd på sitt beste

Dyrene våre vandrer fritt over store områder med skog og eng og bestemmer selv hva de vil gjøre. Når kvelden kommer, legger seg for å sove i tør og god halm i isolerte hytter. Grisene spiser når de vil og så mye de vil. Fôret er produsert ved en lokal mølle i Vestfold og med råvarer som er dyrket i regionen. I tillegg spiser grisene det de graver frem og finner ute i naturen.
 
Kjøttet fra Grøstadgris har naturlig smak av norsk natur. Merker man så dette når man spiser kjøttet? Ja, utvilsomt! Kjøttet er mer marmorert og har en bedre smak enn industrielt fremstilt svinekjøtt. Våre produkter anbefales av kjente kjøkkensjefer og matkjennere over det ganske land.
 
Dyrene våre skal ha det godt helt til siste slutt og det er avgjørende at vi ikke glipper i innspurten. Målet er minst mulig stress for dyrene. Grisene er flokkdyr og trivse best sammen med dyr de kjenner. Kun dyr som kjenner hverandre sendes til slakt samtidig. Grøstadgris har krav om dobbel så stor plass på bilen i forhold til kravene til konvensjonell slaktegris. Dette skyldes at dyrene våre er vant til å gå ute på friland og lett blir stresset hvis det blir for trangt.
 
Transport-tiden fra gårdene og til slakteriet på Sem i Tønsberg er kort og ligger på mellom 10 minutter og opp til under 2 timers inntransport-tid. På slakteriet blir det holdt av en egen binge kun til våre griser slik at de ikke blir blandet med andre griser. Dette gjør at grisene hele tiden er rolig. De blir bedøvet med CO2 slik at de sovner og blir deretter avlivet. Dette er den mest skånsomme avlivningsmetoden som vi kjenner i dag.
Vi vil gi Nortura kreditt for et meget godt samarbeid og vilje til å tilpasse inntransport og slakting etter våre krav til dyrevelferd.

Frilandsgris

Grøstadgris produserer frilandsgris med en målsetting om at både dyr og miljø skal belastes minst mulig. Våre dyr har betydelig mer plass enn i tradisjonell svineproduksjon. De vandrer fritt over store områder av skog og eng, og bestemmer selv hva de vil gjøre.

Foret er produsert ved lokal mølle med råvarer fra Vestfold.

Kornet er ikke sprøytet med giftstoffer.

I tillegg spiser grisene det de finner ute i naturen.

Kjøttet fra Grøstadgrisen har derfor naturlig smak av norsk natur.

Merker man så dette når man spiser kjøttet? Ja, utvilsomt! Kjøttet er mørere og har en annen smak enn industrielt fremstilt svinekjøtt. Våre produkter anbefales av kjente kjøkkensjefer og matkjennere over det ganske land.

Be om Grøstadgris neste gang du skal handle kjøtt og merk forskjellen selv!

Ideologi

I tillegg til fri tilgang på lokalprodusert fôr, må de få spise det naturen tilbyr og få utvikle seg på en naturlig måte. Dette er å ha god dyrevelferd i fokus på grisenes premisser.

En glad gris med krøll på halen, gjør bonden og forbrukerne glade. Gleden av å gi grisene et godt liv og samtidig produsere gode råvarer, gjør at Grøstadgris er et bærekraftig og riktig valg for fremtiden.